Catalano

CRISI O ESPERANÇA

Fa deu anys, centenars de milers de persones joves i adultes, homes i dones d’arreu del món van citar-se a Gènova per denunciar els perills de la globalització neoliberal i per respondre als poderosos del G8, que pretenen convèncer el món que transformar-ho tot en béns comercials proporcionaria el benestar per a tothom.
Les persones que es van manifestar a Gènova formaven part d’un gran moviment “per a un món diferents és possible”, difós per tot el planeta. Havia nascut a Seattle el 1999, amb una gran aliança entre sindicats i moviments socials, i fins i tot abans, a les selves del Chiapas mexicà. El gener del 2001, es va reunir al gran Fòrum Mundial de Porto Alegre, a Brasil, que havia agrupat la societat civil, els moviments i les organitzacions democràtiques de tot el món.
Aquell moviment deia –i encara ho diu avui dia– que la religió del mercat sense regles portaria més injustícies, més explotació, més guerres i més violència al món. Que destruiria la naturalesa, posaria en perill la possibilitat de convivència i fins i tot la vida al planeta. Que no hi hauria riquesa per a tots, sinó més aviat barreres físiques i culturals entre el nord i el sud; que no portaria a la pacificació, conseqüència del “final de la història”, sinó al “xoc de civilitzacions”.
Teníem raó, i els fets ho han confirmat abastament. Ara ho sap tothom. Però fa deu anys, per haver dit només la veritat, vam ser *castigats de manera brutal i despietada.
La ciutat de Gènova va ser violentada físicament i moralment. Les regles d’una democràcia, que sempre preveu la possibilitat de dissentir i protestar, van ser suspeses i trepitjades*. Van matar un noi. Milers de persones van ser colpejades, ferides i torturades. Aleshores vam ser víctimes, però durant anys han intentat fer-nos passar pels culpables.
Avui dia, les raons de llavors es fan encara més evidents.
Una minoria de cobdiciosos privilegiats sembla que hagi declarat una guerra total a la resta de la humanitat i a tota la mare Terra. Després d’haver creat una crisi mundial sense precedents, ara intenten aprofitar-se robant tant com sigui possible els últims recursos naturals disponibles i destruint els drets i les garanties socials amb què es pretenia protegir la resta de la humanitat en dos segles de lluites.
Es tracta d’un projecte destructiu: ha provocat la guerra global permanent, l’atac total dels drets (contra el treball i del treball, contra la salut, l’educació, la llibertat de moviment, les diferències culturals i de gènere, a més de l’elecció sexual), l’acel atraco de los béns comuns, la destrucció del medi ambient, el canvi climàtic i el saqueo dels territoris.
Ara és clar per a molts –molts més dels que fa deu anys van ser a Gènova– que només canviant radicalment de direcció és possible donar a la humanitat una esperança de futur i impedir la catàstrofe que els poders dominants, encara que estiguem en crisi, continuen preparant.
Proposem a tots els que des de llavors no han deixat de dur endavant les raons d’aleshores i a tots el que, tot i tenint la possibilitat de participar en les elaboracions de llavors, construeixen cada dia elements d’un món diferent amb la seva lluita, les seves reivindicacions, les seves pràctiques, de crear junts, des d’avui mateix, les condicions per trobar-se a Gènova, el juliol del 2011, per teixir unes xarxes més sòlides de resistència, solidaritat, construcció d’alternatives a la barbàrie i d’esperança.
Vivim en un món que segueix sense agradar-nos, un món que continua tenint totes les característiques que vam denunciar amb força fa deu anys, si és possible encara més accentuades a través de profundes crisis ètiques, morals i democràtiques que agreugen i fan més perillosa la crisi econòmica i financera. Però, alhora, vivim també en un món en què, a partir del nou protagonisme dels pobles d’Amèrica Llatina, expressa un fort sentiment de canvi.
Repensar, recuperar, ampliar i posposar l’“esperit de Gènova” que ha marcat una generació pot ajudar, no a mirar enrere, al que avui dia ja és història, sinó a mirar endavant, cap al futur que tots tenim la responsabilitat de construir.

ELLS, LA CRISI. NOSALTRES, L’ESPERANÇA

Per adherir-vos-hi, podeu enviar un e-mail a l’adreça següent versogenovaluglio2011@gmail.com

 

Primers firmants

 

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...